Categorieën
Van A naar B

De MiTo, 30 maanden later #duurtest

Ik rij alweer bijna 2,5 jaar in de Alfa Mito.

In mei 2012 ging het Smartje de deur uit en was het tijd voor wat anders. Het idee was om wat vaker met de auto op pad te gaan, dus ik zocht naar een zuinige en redelijk comfortabele auto, maar eigenlijk ook wel iets fraais. Dat is lastig, de meeste zuinige auto’s zijn niet echt fraai, en de fraaiere auto’s zijn meestal niet zo zuinig.

Een ander vereiste, het mocht geen 2-zitter meer zijn, mochten we eens met de auto op vakantie gaan, dan moet Bo, onze weimaraner, ook mee kunnen. Comfort en gemak vind ik wel weer fijn, het liefst zelfs automaat. De bekende duivel op de rechter schouder zei:  “neem een grotere Cabrio of een Coupe“.  Het engeltje op de andere kant van mijn schouder zei dan weer:  “zuinig, wees verstandig, garantie, 14% bijtelling“, en dat soort dingen

Er kwamen verschillende wagens langs, maar uiteindelijk ging de strijd om een Audi A4 Cabrio (automaat- benzine) uit 2005 en een Alfa MiTo 1.3 JTDm (handgeschakeld en eco-diesel) uit 2011. Het budget lag zo tussen de 10- en 15k.

Ik was twee keer bij de Alfa Terpstra in Groningen geweest. Mijn wensen: een MiTo diesel met ‘de kop er af’ waar dus al een flink bedrag was op afgeschreven en omdat het dan mijn ‘bedrijfsauto’ zou worden, wel eentje in de Btw en met 14% bijtelling. De Mito was tot 2014 ook nog wegenbelastingvrij en is extreem zuinig, dus tel uit je winst!! 🙂

2012-06-23 10.55.30De alfa dealer had niets staan en een paar dagen later kwam ik een fraaie Audi A4 tegen op Marktplaats. Een proefritje in de A4 gaf bijna de doorslag, heerlijke auto. Na het proefritje zei ik er nog op terug te komen. Na drie dagen was ik overtuigd. Ik zou een bod doen en hoorde wel of de de beste verkoper hier mee akkoord ging. Het bod was wel ok, echter hij had de wagen net verkocht aan iemand anders. Tot zover de A4.

Een dag daarna belde de Alfa Terpstra weer, ze hadden een Mito binnen gekregen, kop er af, 34.000km gereden, 1 jaar oud en in de Btw. Prima dacht ik. Ik rekende al voor mijzelf uit wat een ritje Zuid Frankrijk zou kosten in de MiTo en in de Audi. En dat stemde mij weer vrolijk. Bij Terpstra kwamen we tot een overeenkomst en een paar dagen later stond de MiTo voor de deur.

De Mito was overigens niet de enige gegadigde, maar van alle kleinere wagens vond ik de MiTo het meest sportief en geslaagd qua uiterlijk, ik heb ook een proefritjes gemaakt in de VW Polo (sober en lawaaieriger), een Citroen DS3 (wel mooi, werden het niet eens over de prijs -> te duur), Audi A1 (erg fraai, maar op benzine, te duur en niet echt zuinig).

Maar hoe bevalt de MiTo tot nu toe?

alfa-mito-jtdmAllereerst, de Rode Alfa Mito 1.3 JTDm heeft mij in deze 2,5 jaar (30.000 km) eigenlijk geen enkel moment in de steek gelaten. Mag ook wel natuurlijk, met een vrijwel nieuwe auto met weinig kilometers, dan verwacht je niet anders. Dus naast de afschrijving en sinds begin dit jaar de wegenbelasting heb ik weinig kosten gemaakt. Met gemiddeld 1:20 en als het moet 1:24 is de MiTo ook extreem zuinig. Ja, het zuinige dieseltje is natuurlijk geen racemonster, verre van dat zelfs, maar kan goed mee komen in het verkeer.

De motor loopt soepel en draait weinig toeren, bij 100 km/h: 2.000 rpm en bij 120 km/h: 2.300 rpm. Kortom redelijk stil in de auto. Schakelen gaat ook lekker soepel. Ik heb nog een overwogen om ‘m te laten tunen (Squadra doet dat goed). Ook wilde ik er nog wat fraaiere velgen onder zetten, maar van deze laatste 2 wensen is nog niets terecht gekomen.

Typisch MiTo

Wat is nu typisch Alfa Mito, met andere woorden: wat kan beter?

  • De dop van de brandtoftank gaat lastig open, why!
  • Speling met de grond. Neem je drempels iets te enthousiast dan hoor je de strip die onder de MiTo zit.. redelijk… vaak….
  • Klein. Ja, dat kon ik zelf wel zien natuurlijk, maar ik mis net even wat extra ruimte, achterin, voorin, net allemaal wat te krap.
  • Ook deze winter niet vergeten de ramen in te spuiten met siliconenspray. De MiTo heeft geen raamstijlen, dus de ramen gaan bij het openen van de deur en fractie naar beneden, maar zodra het vriest, dan blijven ze vast zitten, lastig.
  • Ik mis de bekerhouders!!

Praktisch MiTo

  • Parkeersensoren zijn erg handig (vooral voor Clary erg handig!)
  • DNA, ach, ik maak er eigenlijk weinig gebruik van, maar daar kun je het respons van gaspedaal mee instellen.
  • De Blue&Me optie, ben niet zo’n beller, dus ook daar maak ik geen gebruik van. Maar het werkt wel!
  • Tripje naar Zuid Frankrijk heen en terug: 3000km = 150lt = € 200,-

En nu?

cd3ebc6cec5011e1b3ad22000a1de2ac_7Ja, vanwege de weinige kilometers die ik nu rijd en de wegenbelasting van een diesel (€90 p/mnd) is het ‘verstandiger’ om weer een benzine auto te nemen. Maar wat gaat het worden? De vervanger van de MiTo kan mogelijk zijn: Coupe of Cabrio, op benzine, automaat is wenselijk, geen benzineslurper, (1:10 – 15 vind ik ok), wel ruimer dan de MiTo maar ook weer niet te zwaar. Bouwjaar graag iets na 2005 met niet al te veel kilometers op de teller. Dus zeg het maar..

Ik heb zelf al een hele fijne short list, daar over later meer, eerst die MiTo eens verkopen 🙂

 

 

Één reactie op “De MiTo, 30 maanden later #duurtest”

Reacties zijn gesloten.