Naar Gdansk vanaf Eelde

Vanaf november dit jaar vliegt Wizzair vanaf Eelde naar Gdansk.

Gdansk, vroeger Danzig, is een Hanzestad in het noorden van Polen gelegen aan de Oostzee. Met ongeveer 450.000 inwoners is het ruim 2x zo groot als Groningen. Dat zou je echter niet zeggen als je door de rustige binnenstad loopt.

Het vliegschema van Wizzair is van zaterdag t/m dinsdag en vice versa. Vanaf april vliegt men van vrijdag t/m maandag op Gdansk. Exacte data moet je even checken op de website.

Voor Clary en mij, en vele andere noordelingen, een prima mogelijkheid om eens naar Polen te vliegen voor een korte stedentrip.

Tickets kocht ik online voor € 15,- p.p. Daarbij heb ik direct maar een bustransfer naar het centrum gereserveerd. Kleine handbagage (42 x 32 x 25cm) mag je zo meenemen, let op: dit zijn net even kleinere maten dan de standaard van Ryanair. Onze ‘ryanair’ koffertjes (56 x 45 x 25cm) vielen dus onder grote handbagage en betalen daarom € 14,- p.p.  extra.

Zaterdag 29 november

Na 75 minuten vliegen komen we rond 19.00 uur aan op Luchthaven Gdańsk Lech Wałęsa. Als eerste wandelen we het vliegtuig uit (ja dankzij vriend die op Vliegveld Eelde werkt konden we vooraan zitten 🙂 ) en lopen door naar de terminal. Bij de eerste de beste pinautomaat 1000 zloty’s gepind en dat was in mijn geval € 241,80.

 Let op: kies bij het pinnen ‘without conversion’, kan nog al wat schelen.

Het busje bracht ons naar de transferplek en we wandelen naar ons hotel. Heerlijk hotel, waar de portier de deur nog open houdt, je slofjes en badjas klaar liggen, waar een bonbonnetje op je kussen ligt, waar elke ochtend een handgeschreven briefje met de weersverwachting klaar ligt, waar wifi gewoon goed en gratis is, waar het personeel in Poolse klederdracht loopt.. , dat laatste weet ik niet zeker 🙂

IMG_20141130_092912

Zondag en maandag Gdansk verkennen

Op een heerlijke frisse zondag de stad verkennen. Koffie drinken, taartjes eten, lopen, lopen, lopen.

Het vlakbij gelegen Sopot is populaire badplaats. Vanaf centraal station rij je daar met de trein in 20 minuten naar toe. Het was er wat kalm toen wij er waren, dat mocht de pret echter niet drukken.

Uiteten in Gdansk

Op zaterdagavond Everzwijn, zondagavond heerlijke Zalm en maandagavond Pierogi. Ja, heerlijk, kan er niets anders over zeggen. Oh ja, de prijs… dat viel mee, erg mee. Exacte prijzen weet ik niet meer, maar uit eten met z’n tweeën kostte ons maximaal zo’n 120 Zloty (/4 = € 30,-). Dat maakt het wel aangenaam natuurlijk. Nog een voorbeeld: 2x Koffie /espresso en 2x een taartje: 30 zloty (en dan wel echt zo’n lekkere cheesecake hè).

Kortom, we hadden veel beweging nodig om die taartjes en als het andere eten er weer af te krijgen.

Wat zijn de redenen om wel naar Gdansk te vliegen:

 1. Relatief goedkoop vliegen met Wizzair, vanaf 15 euro pp.
 2. Cultuur snuiven
 3. Pierogi eten
 4. Goedkoop bier drinken 🙂

Wat zijn de redenen om niet naar Gdansk te vliegen:

 1. Het weer (meestal wat frisser dan Nederland)
 2. De mensen. Best wel vriendelijk hoor, maar Polen zijn nu niet het meest enthousiaste volk op aarde
 3. Het is er op de een of andere manier wat rustig. Misschien is er in de zomer wat meer leven in de brouwerij

Prijzen Gdansk

Wat waren nu kwijt?

 • € 130,- Vlucht, koffers & transfer (4x€15 + 4x€14 + 2x€7)
 • € 220,- Drie nachten in 5* hotel Podewils
 • € 240,- pinnen voor eten drinken (2 personen – 3 dagen)

Het leuke was dat op dinsdag ochtend, de dag van vertrek, ik nog 400 zloty had. Zo’n €100,-. Deze zloty’s zijn overigens wel uitgegeven op het vliegveld, lees: whisky.

Kortom, heerlijk uitstapje om eens wat anders te zien.

 

4 gedachten over “Naar Gdansk vanaf Eelde”

 1. Voor kleding is het niet echt een aanrader. Veel ouwe poolse kleding, leren jasjes enzo. Sowieso weinig winkels in Gdanks zelf. Maar op een paar km afstand wel grote shoppingmall met bekend winkels (zara, hm, mediamarkt en dat soort winkels), maar zijn we niet geweest.

 2. Ik ben er voor mijn week een paar keer geweest. Ik heb voor mijn baas een klus op de Remontowa werf.
  In de zomer zijn er veel leuke terrasjes.
  Het is een beetje een kruising tussen Amsterdam en Antwerpen.
  Je hebt twee grote winkelcentra: Galeria Baltica en Manhattan. Beide liggen op de route vanaf het centrum naar de luchthaven. Pueblo (Mexicaans), Buddha (Indisch), Hardrock café Gdansk , en Textilia zijn goede aanraders om te eten. Jozef k is een gezellig kroegje. Bij al deze gelegenheden kun je ook lekker buiten zitten in de zomer.

Reacties zijn gesloten.